Login
Register
startmenuen

Fysik af blokeringsfri bremser og hvordan VO værker

ABS-bremser (ABS) hjælper biler til at stoppe på glatte overflader i nødsituationer og samtidig giver dem mulighed for at blive styret. Ofte når en chauffør skal stoppe deres bil pludseligt og hurtigt for at undgå en kollision, vil de trampe hårdt på bremsepedalen i en panik forsøg på at forhindre kollisionen. Når de gør dette bremserne kan låse hjulene, ikke kun bremse dem, men holde dem fast på plads.

Når dette sker, vil hjulene mister trækkraft med vejen og blot glide. Føreren vil ikke være i stand til at styre undgå forhindringen dækkene ikke kan gribe fat i vejen for at tænde bilen. Når dette sker, kan bilerne komme ud af kontrol og nedbrud. ABS hjælper biler til at stoppe jævnt og hurtigt i disse situationer.

Når en chauffør smækker på bremserne og dækkene begynder at låse op og miste deres greb på vejen, friktion mellem dæk og vejoverflade falder. Dette skyldes, at når dine hjul er rullende langs vejen, de hele tiden nødt til at skubbe mod jorden for at fremskynde dig op eller bremse dig ned. De arbejder mod statisk friktion til at holde dig i bevægelse. Når dine hjul glider over vejen, de simpelthen fortsætte bevægelsen, der allerede er i gang.

Den friktion, der er aftagende dem ned kaldes kinetisk friktion. Det tager mindre kraft til at holde et objekt i bevægelse, end det gør at starte den går fordi statisk friktion er større end kinetisk friktion. Det betyder, at fordi de rullende dæk interagere med statisk friktion og den glidende dem med kinetisk friktion, vil mere friktion udøves på de rullende dæk end de glidende dem og derfor en bil med rullende hjul vil stoppe hurtigere end en bil med glidende dem. Det er grunden til, når en bils hjul låse op, og den glider langs vejen, det tager det en stor afstand til at stoppe.

ABS gør det så, at hjulene på en bil ikke låse og slide, når føreren smækker på bremserne for et nødstop. På den måde bilen vil stoppe hurtigere på grund af en større mængde friktion. Det gør dette via et netværk af sensorer og stempler. Når følerne registrerer, at hjulene er begyndt at låse, stemplerne frigive bremserne lidt indtil hjulet er begyndt at accelerere en gang mere. Når hjulet er begyndt at accelerere igen, er bremserne igen anvendes. ABS pulser bremserne på denne måde at holde statisk friktion i spil i stedet for den svagere kraft kinetisk friktion, og dermed stoppe bilen hurtigere end det ville med låste hjul. ABS bringer også med sig den ekstra bonus for at kunne styre, mens bremsning. Fordi hjulene opretholder friktionen med vejen, de er i stand til at reagere, når føreren drejer hjulet og bilen kan drejes som normalt.

yderligere